OPUBLIKOWANO: 7 GRUDNIA 2015
Ochrona danych osobowych – pytania i odpowiedzi. Część II
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 września 2008 r. w sprawie orzeczeń i opinii wydawanych przez zespoły orzekające działające w publicznych poradniach psychologiczno-pedagogicznych (Dz.U. z 2008 r. Nr 173 poz. 1072 ze zm.).
Jaka jest podstawa prawna przetwarzania przez poradnię psychologiczno-pedagogiczną danych wrażliwych dzieci i młodzieży objętych jej opieką?
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych wyróżnia dwie kategorie danych osobowych: dane zwykłe oraz dane wrażliwe (inaczej szczególnie chronione, sensytywne, intymne). Art. 27 ust. 1 uodo. wymienia kategorie danych, które zaliczamy do tzw. danych wrażliwych. Wyliczenie to ma charakter enumeratywny, tzn. przedstawiony w powołanym artykule katalog jest katalogiem zamkniętym. Ustawodawca za dane szczególnie chronione uznaje informacje ujawniające pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub filozoficzne, przynależność wyznaniową, partyjną lub zawodową, dane o stanie zdrowia, kodzie genetycznym, nałogach lub życiu seksualnym oraz dane dotyczące skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym.
W przypadku poradni większość przetwarzanych przez nią danych wrażliwych będą stanowiły informacje o stanie zdrowia dziecka objętego jej opieką.
Co do zasady przetwarzanie danych wrażliwych jest zakazane. Wyjątki od tej reguły przewiduje art. 27 ust. 2 pkt 1–10 uodo. W przypadku poradni psychologiczno-pedagogicznej w większości sytuacji przesłanki legalizujące przetwarzanie przez nią danych szczególnie chronionych będą stanowiły przepisy prawa, m.in. Ustawy o systemie oświaty oraz Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 września 2008 r. w sprawie orzeczeń i opinii wydawanych przez zespoły orzekające działające w publicznych poradniach psychologiczno-pedagogicznych.
Warto wspomnieć, iż do katalogu danych wrażliwych z całą pewnością nie należy zaliczać informacji „drażliwych” kulturowo, czyli np. informacji o wieku, stanie cywilnym, majątku czy numerze konta bankowego.
Czy poradnia psychologiczno-pedagogiczna może udzielać informacji o osobach objętych jej opieką innym podmiotom?
Poradnia w zakresie realizacji swoich zadań współpracuje m.in. z innymi poradniami psychologiczno-pedagogicznymi, placówkami oświatowymi, ośrodkami pomocy społecznej, policją, kuratorami i strażą miejską, jak również innymi instytucjami świadczącymi poradnictwo i pomoc dzieciom, młodzieży i ich rodzicom. Oczywiste jest zatem, iż w tym zakresie może dochodzić do udostępnienia danych osobowych zewnętrznym podmiotom. Tym bardziej, że taka współpraca może polegać na konsultacji indywidualnych przypadków.
Mając powyższe na uwadze, trzeba pamiętać, iż – poza rodzicami (opiekunami prawnymi) – poradnia może udzielać informacji na temat dzieci i młodzieży objętych jej opieką wyłącznie tym podmiotom, które o takie dane mogą zwrócić się do poradni na podstawie obowiązujących przepisów prawa. Tak będzie m.in. w przypadku sądów oraz kuratorów czy też policji.


